استاد کیوان مصباحیان

استاد کیوان مصباحیان

خوشنویسی هنر اسلامی ایران زمین است که آغاز و انجام آن به هفت دوره: مقدماتی،متوسطه،خوش، عالی،ممتاز،فوق ممتاز و استادی تقسیم می شود که از میان علاقمندانی که قدم در راه فراگیری این هنر می گذارند کمتر کسی یافت می شود که تمام این راه را طی نموده و به درجه استادی برسد اما امسال انجمن خوشنویسان ایران بعد از گذشت 30 سال به 99 نفر در کشور گواهینامه استادی اعطا نمود که سهم استان سمنان تنها یک نفر بود و آن هم کسی نبود جز استاد کیوان مصباحی هنرمند خوشنویس مهدیشهری که با تلاش و پشتکار فراوان توانست تمام مراحل را پشت سر نهاده و در مهر ماه 88 به درجه استادی برسد. ضمن تبریک مجدد برای دریافت گواهینامه استادی و برگزیده شدن ایشان به عنوان چهره برتر هنری استان سمنان دکه پیشتر گزارش آن را خدمت بازدیدکنندگان عزیز منتشر نمودیم و با تشکر از وقتی که در اختیارمان قرار دادند برای آشنایی بیشتر با ایشان همانطور که قول آن را داده بودیم مصاحبه ای انجام داده ایم که از نظر می گذرد.

استاد مصباحی : کیوان مصباحی هستم در سال 1336 در مهدیشهر متولد شدم و در حال حاضر نیز ساکن سمنان می باشم و تابستان ها را هم اکثرا در دربند مهدیشهر می گذرانم.

* : چگونه شد که به هنر خوشنویسی رو آوردید؟

** : خوشنویسی یک هنر ذاتی است که خوب در من هم این استعداد نهفته بود و تمام خانواده من نیز به صورت ارثی خوش خط بودند . در سن 10 سالگی با تشویق یکی از معلمان خود خوشنویسی را شروع کرده و به طور جدی این هنر را دنبال نمودم.

* : چگونه و زیر نظر چه اساتیدی مدارج بالای هنری را طی نمودید؟

** : از سال 1355 با خطوط و سرمشق های اساتید بزرگوار و موسسان انجمن خوشنویسان ایران سید حسین و سید حسن میر خانی  آشنا شدم و به صورت غیر حضوری از آثار این بزرگواران مشق نمودم و از سال 1359 از طریق انجمن خوشنویسان ایران در تهران در محضر استادعالی قدر زنده یاد عبد الله فرادی کسب فیض نمودم که این شاگردی تا خرداد 1375 ادامه داشت خط شکسته نستعلیق را هم از سال 1360 در حضور استاد یدالله کابلی خوانساری آغاز کردم و در سال 1364 موفق به اخذ گواهینامه ممتاز از انجمن خوشنویسان ایران گردیدم از این زمان به بعد لحظه ای از فرا گرفتن غافل نبودم . همچنین از خطوط متقدمین خوشنویسان ایران استاد بزرگ دوره صفویه و قاجاریه بزرگانی امثال میر عماد سیفی قزوینی ،میرزا غلامرضا اصفحانی،میر حسین ترک و بویژه محمد رضا کلهر و محمد حسین عمادالکتاب  هم مطالعه و بهره مند گردیدم و از اساتید معاصر هم از خطوط استاد عباس اخوین بهره مند شدم و در سال 1386 موفق به اخذ گواهینامه فوق ممتاز شدم و در سال جاری هم گواهینامه استادی را از انجمن خوشنویسان ایران اخذ نمودم.

* : آثار هنری خود را در چه نمایشگاه هایی ارائه دادید؟

** : در بیشتر نمایشگاه های انجمن خوشنویسان ایران شرکت داشتم و بعضی از آثار به خارج از کشور نیز فرستاده شده است. همچنین 9 نمایشگاه انفرادی در استان و خارج از استان نیز داشته ام و آخرین نمایشگاه من هم در سال 80 بوده که از آن به بعد نمایشگاهی نداشتم و در حال تحقیق و تفحص در مورد سبک و شیوه خودم می باشم.

* : در مهدیشهر هم نمایشگاه داشتید ؟

** : بله دو نمایشگاه در سال 64 و 74 در مهدیشهر برپا نمودم که آقای واحدی گزارشگر برنامه صبح به خیر ایران از نمایشگاه سال 74 که نمایشگاه سنگین و قابل توجهی هم بود گزارشی تهیه کردند که از شبکه سراسری پخش شد.

  

 * : در حال حاضر تصمیم ندارید نمایشگاهی در مهدیشهربر پا نمائید ؟

** : اگر مسئولین مربوطه مکان و امکانات در اختیارمان قرار دهند در صدد آن هستیم که در آینده نزدیک در مهدیشهر نمایشگاه بزنیم.

* : در قبال کارها و آثار خود از حمایت های دولتی و نهادهای مسئول هم برخوردار بوده اید؟

** : باید برای چاپ و نشر آثار ما مساعدت شود که متاسفانه کمتر مساعدت می شود. در یک نمایشگاه معمولی حداقل 50 تابلو باید در معرض دید باشد و این هم حداقل 2 تا 3 میلیون هزینه دارد که اگر از هنرمند مساعدت نشود نمی تواند آثار خود را معرفی نماید و مسئولین هم حمایت نمی کنند و اگر هم حمایت باشد کم است و تا حدی نیست که بشود آثار هنری را چاپ نمود .خود من هم الان بالغ بر 8 هزار اثر خط آماده دارم که به علت عدم مساعدت مالی نتوانستم آثارم را چاپ نمایم که از همین جا از مسئولین می خواهم که برای نشر آثار هنرمندان مساعدت بیشتری نمایند.

* : مسئولیت ها و فعالیت های فعلی شما چیست؟

** : در تابستان 61 بود که کلاسهای خوشنویسی سمنان را بنا گذاشتم و در سال 63 هم انجمن خوشنویسان سمنان به صورت شورایی تشکیل شد که مسئولیت آن به عهده من بود و تا به امروز به عنوان مدرس انجمن خوشنویسان و مشاور عالی انجمن خوشنویسان شعبه سمنان فعالیت می کنم و امیدوارم که هر چه سریعتر انجمن خوشنویسان شعبه مهدیشهر هم روال اداری خود را طی نموده و افتتاح شود تا بتوانیم اینجا را هم رونق دهیم. همچنین مدرس هنر خوشنویسی در مرکز تربیت معلم شهید رجایی سمنان و کارمند آموزش و پرورش هم می باشم و در هنرستان گرافیک در سمنان تدریس می کنم و الان هم با اعطای درجه استادی می توانم به عنوان داور فعالیت نمایم.

* : در چه روزهایی در مهدیشهر کلاس دارید؟

** : مهدیشهر در حوزه فعالیت من نیست اما به جهت خدمت به همشهریان عزیز 18 سال است که کلاسهای خوشنویسی در مهدیشهر فعالیت می کند و هنگامی که من در تهران فعالیت داشتم هفته ای یکی دوبار بخصوص جمعه ها به سمنان می آمدم تا کلاس خوشنویسی مهدیشهر تعطیل نگردد و تا به امروز کلاسهای مهدیشهر را زنده نگه داشتم و نگذاشتم که تعطیل شود. متاسفانه در اوایل مکان خوبی نداشتیم اما الان جای تشکر است از آموزش و پرورش و کانون شهید بیدقی و آقای شهمیرزادی که مساعدت کردند و مکان را مهیا نمودند که کمک خوبی بود. و چندین سال است که هفته ای یک روز پنج شنبه ها از ساعت 3 الی 7 عصر در دو نوبت خواهران و برادران در کانون شهید بیدقی کلاس دارم که در حال حاضر در فرهنگسرا هم آقای حیدریان تدریس خوشنویسی دارند و البته در پی آن هستیم که در کتابخانه عمومی هم یک کلاس خوشنویسی برگزار نمائیم که با توجه بر مرکزیت به شهر اگر تبلیغات شود استقبال خوبی خواهیم داشت.که البته ما هر چه در مهدیشهر خدمت نمائیم باز هم کم خدمت کرده ایم و همشهریان به گردن ما حق دارند و ما بدهکار آنها هستیم.

* : استقبال مهدیشهری ها از این هنر چگونه است؟

** : خوشبختانه مهدیشهری ها هم استقبال خوبی می کنند و هم استعداد خیلی خوبی دارند اما متاسفانه تبلیغات نمی شود و مکان هم برای آموزش کم است اما با این حال هر که رجوع کرده تا آخر ادامه داده و مانده است که ما الان قبول شدگان دوره عالی را زیاد داریم که بالای 15 نفر هنر جوی خوش و عالی و ممتاز در مهدیشهر داریم.

* : از شاگردان خودتان در مهدیشهر هم نام ببرید .

** : آقایان رضا حیدریان-سید جمال موسوی-سید قربان نبوی و خانم ها محبوبه نوری نسب-منیژه آرام و خانم گودرزی که ایشان را به عنوان سرپرست شعبه مهدیشهر معرفی نمودیم ممتاز کامل هستند و دارند دوره فوق ممتاز را می گذرانندو آقای خاتونی و خانم سعیدی هم یک خط مانده که به ممتاز کامل برسند.

* : آیا برای علاقمندانی که بخواهند وارد این عرصه شوند در دانشگاه رشته خاصی وجود دارد؟

** : بنا بود که رشته خوشنویسی و نگارگری با هم تلفیق شود و با نام کتابت و نگارگری به عنوان یک رشته دانشگاهی ارائه شود که به نظر تا به امروز دانشجویی را جذب و شروع به کار نکرده است ولی در دانشگاه هنر دو واحد خوشنویسی دارند.